Εύκολες συνταγές

Συνταγή για μάφιν με αλεύρι κάστανο και σοκολάτα

Σχετικά με τη συνταγή

Αποδεθείτε στις πλούσιες και απολαυστικές γεύσεις των Muffins με αλεύρι κάστανο και σοκολάτα! Αυτές οι απολαυστικές λιχουδιές συνδυάζουν την καλή γεύση του αλεύρου από κάστανο με την ακαταμάχητη γλυκύτητα της σοκολάτας. Ιδανικό για κάθε περίσταση, είτε πρόκειται για ένα ζεστό πρωινό είτε για ένα παρακμιακό επιδόρπιο μετά το δείπνο. Αυτά τα muffins είναι εγγυημένα ότι θα ικανοποιήσουν τις λιγούρες σας και θα σας αφήσουν να θέλετε περισσότερα.

Συστατικά

Ακολουθεί ένας απλός πίνακας με όλα τα συστατικά που χρειάζονται για αυτήν τη συνταγή:

<πίνακας>
<κεφάλι>

Συστατικά
Ποσότητα

Αλεύρι κάστανο
1 φλιτζάνι

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλιτζάνι

Κακάο σε σκόνη
1/4 φλιτζάνι

Μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού

Αλάτι
1/4 κουταλάκι του γλυκού

Σοκολάτα χωρίς ζάχαρη, ψιλοκομμένη
1/2 φλιτζάνι

Ανάλατο βούτυρο
1/2 φλιτζάνι, λιωμένο

Καστανή ζάχαρη
3/4 φλιτζάνι

Αυγά
2

Γάλα
1/2 φλιτζάνι

Εκχύλισμα βανίλιας
1 κουταλάκι του γλυκού

Τσιπς σοκολάτας
1/2 φλιτζάνι

Εργαλεία και συστατικά που θα χρησιμοποιηθούν για τη συνταγή

Για να δημιουργήσετε με επιτυχία αυτά τα λαχταριστά μάφιν, συγκεντρώστε τα ακόλουθα εργαλεία και συστατικά:

  • Μπολ ανάμειξης (2)
  • Χτυπάμε
  • Μεζούρες και κουτάλια
  • Σπάτουλα
  • Κασέτα για μάφιν
  • Σόβες για cupcake
  • Σχάρα ψύξης

Όσον αφορά τα συστατικά, φροντίστε να έχετε τα προϊόντα που αναφέρονται παραπάνω, όπως αλεύρι κάστανου, αλεύρι για όλες τις χρήσεις, σκόνη κακάο, μπέικιν πάουντερ, αλάτι, σοκολάτα χωρίς ζάχαρη, ανάλατο βούτυρο, μαύρη ζάχαρη, αυγά, γάλα, εκχύλισμα βανίλιας, και κομματάκια σοκολάτας.

Προετοιμασία

  1. Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 350°F (175°C) και στρώστε μια φόρμα για μάφιν με επένδυση για cupcakes.
  2. Σε ένα μπολ ανάμειξης, χτυπήστε μαζί το αλεύρι από κάστανο, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, τη σκόνη κακάο, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
  3. Λιώνετε τη σοκολάτα χωρίς ζάχαρη και το βούτυρο σε ένα αντιθερμικό μπολ πάνω από νερό που σιγοβράζει ή χρησιμοποιώντας φούρνο μικροκυμάτων, ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  4. Σε ένα άλλο μπολ, χτυπήστε τα αυγά, την καστανή ζάχαρη, το γάλα και το εκχύλισμα βανίλιας μέχρι να ενωθούν καλά.
  5. Ρίξτε σταδιακά το μείγμα της λιωμένης σοκολάτας στο μείγμα των αυγών ενώ ανακατεύετε συνεχώς.
  6. Προσθέστε τα ξηρά υλικά στα υγρά υλικά και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσέξτε να μην ανακατευτείτε υπερβολικά, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πυκνά μάφιν.
  7. Διπλώστε απαλά τα κομματάκια σοκολάτας στο κουρκούτι.
  8. Μοιράστε το κουρκούτι ομοιόμορφα στα προετοιμασμένα φλιτζάνια για μάφιν, γεμίζοντας το καθένα περίπου κατά τα δύο τρίτα.
  9. Ψήστε για 18-20 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που έχετε τοποθετήσει στο κέντρο ενός μάφιν.
  10. Βγάζετε από το φούρνο και αφήνετε τα μάφιν να κρυώσουν στη φόρμα για λίγα λεπτά πριν τα μεταφέρετε σε μια σχάρα ψύξης.

Χρόνος προετοιμασίας

Ο χρόνος προετοιμασίας για αυτά τα Muffins με αλεύρι κάστανο και σοκολάτα είναι περίπου 15 λεπτά. Αυτό περιλαμβάνει τη συλλογή των συστατικών, την προετοιμασία της ζύμης και τη μερίδα της στη φόρμα για μάφιν.

Συμβουλές για την προετοιμασία της συνταγής, πώς να μαγειρέψετε

  • Όταν μετράτε το αλεύρι, ρίξτε το με ένα κουτάλι μέσα στη μεζούρα και ισοπεδώστε το επάνω με μια ευθεία άκρη για ακριβείς μετρήσεις.
  • Βεβαιωθείτε ότι το μείγμα λιωμένης σοκολάτας και βουτύρου έχει κρυώσει ελαφρώς πριν το προσθέσετε στο μείγμα των αυγών για να αποφύγετε το ανακάτεμα των αυγών.
  • Για να επιτύχετε μια τρυφερή υφή, αποφύγετε την υπερβολική ανάμειξη της ζύμης μόλις προστεθούν τα ξηρά συστατικά. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Για μια επιπλέον έκρηξη γεύσης σοκολάτας, πασπαλίστε μερικές επιπλέον φέτες σοκολάτας πάνω από κάθε μάφιν πριν το ψήσετε.
  • Προσέχετε τον χρόνο ψησίματος, καθώς οι θερμοκρασίες του φούρνου μπορεί να διαφέρουν. Βάλτε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο ενός μάφιν για να ελέγξετε αν είναι έτοιμο. Αν βγει καθαρό ή με λίγα ψίχουλα είναι έτοιμα.

Διατροφικές αξίες ανά μερίδα

Ακολουθεί ένας πίνακας που περιγράφει τις κατά προσέγγιση θρεπτικές αξίες ανά μερίδα (1 μάφιν):

<πίνακας>
<κεφάλι>

Θρεπτικό
Ποσό

Θερμίδες
220

Συνολικό Λίπος
12g

Κορεσμένα λιπαρά
7g

Χοληστερόλη
50 mg

Νάτριο
150 mg

Υδατάνθρακες
26g

Ίνα
2g

Ζάχαρη
16g

Πρωτεΐνη
4g

Απαιτήσεις υπηρεσιών και παρουσίασης, πλευρικές εναλλακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Αυτά τα Muffins από αλεύρι κάστανο και σοκολάτα μπορούν να σερβιριστούν μόνα τους ως μια απολαυστική απόλαυση ή μπορείτε να αναβαθμίσετε την παρουσίασή τους πασπαλίζοντάς τα με ζάχαρη άχνη ή περιχύνοντάς τα με γλάσο σοκολάτας.

Για να κάνετε αυτά τα μάφιν ακόμα πιο ευχάριστα, μπορείτε να τα σερβίρετε ζεστά με μια μπάλα παγωτό βανίλια ή μια κούκλα σαντιγί. Η αντίθεση μεταξύ του ζεστού μάφιν και του κρύου, κρεμώδους επικάλυψης είναι απλά θεϊκή. Μπορείτε επίσης να τα συνδυάσετε με ένα ζεστό φλιτζάνι καφέ ή ένα ποτήρι γάλα για ένα ανακουφιστικό σνακ.

Αν αναζητάτε εναλλακτικές επιλογές, φρέσκα μούρα, όπως σμέουρα ή φράουλες, αποτελούν ένα δροσιστικό συνοδευτικό για να εξισορροπήσετε τις πλούσιες γεύσεις σοκολάτας. Η φυσική τους γλυκύτητα και πικρή γεύση συμπληρώνουν υπέροχα τα μάφιν.

Συνθήκες αποθήκευσης

Για να διασφαλίσετε τη φρεσκάδα και τη μακροζωία των μάφιν με αλεύρι κάστανο και σοκολάτα, ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες αποθήκευσης:

  1. Αφήστε τα μάφιν να κρυώσουν εντελώς πριν τα αποθηκεύσετε.
  2. Τοποθετήστε τα σε ένα αεροστεγές δοχείο ή τυλίξτε τα ξεχωριστά με πλαστική μεμβράνη.
  3. Αποθηκεύεται σε θερμοκρασία δωματίου για έως και 3 ημέρες.
  4. Για μεγαλύτερη αποθήκευση, βάλτε τα μάφιν στο ψυγείο για έως και 1 εβδομάδα.
  5. Αν θέλετε να καταψύξετε τα μάφιν, τοποθετήστε τα σε ένα δοχείο ή σακούλα ασφαλή για κατάψυξη και φυλάξτε τα για έως και 3 μήνες.

Όταν είστε έτοιμοι να τα απολαύσετε, ξεπαγώστε τα κατεψυγμένα muffins σε θερμοκρασία δωματίου ή ξαναζεσταθείτε στο φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να ζεσταθούν.

Οφέλη για την υγεία των συστατικών που χρησιμοποιούνται

Τα Muffins με αλεύρι κάστανο και σοκολάτα όχι μόνο ικανοποιούν τους γευστικούς σας κάλυκες αλλά προσφέρουν και ορισμένα οφέλη για την υγεία. Ακολουθούν τα βασικά οφέλη των συστατικών που χρησιμοποιούνται:

  • Αλεύρι κάστανου: Είναι χωρίς γλουτένη και παρέχει μια καλή πηγή διαιτητικών ινών, βιταμινών και μετάλλων. Μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της πεπτικής υγείας και να παρέχει σταθερή ενέργεια.
  • Κάκαο σε σκόνη: Περιέχει αντιοξειδωτικά που έχουν πιθανά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της υγείας της καρδιάς και της μείωσης της φλεγμονής.
  • Μαύρη σοκολάτα: Υψηλή σε αντιοξειδωτικά και μέταλλα όπως σίδηρο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο. Μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσης και της γνωστικής λειτουργίας.
  • Αυγά: Εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και παρέχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες Β12 και D, σελήνιο και χολίνη.
  • Γάλα: Προσφέρει ασβέστιο και βιταμίνη D για γερά οστά και δόντια.
  • Σοκολάτα χωρίς ζάχαρη: Παρέχει τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας χωρίς πρόσθετα σάκχαρα.

Θυμηθείτε να απολαμβάνετε αυτά τα μάφιν με μέτρο ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.

Παρόμοιες συνταγές

Αν σας άρεσε το ψήσιμο των μάφιν με αλεύρι κάστανο και σοκολάτα, μπορεί να σας αρέσουν και αυτές οι παρόμοιες συνταγές:

  1. Μάφινς από αλεύρι φουντουκιού και βατόμουρο: Συνδυάζει την καλή γεύση του αλεύρου φουντουκιού με τις ζωηρές γεύσεις των φρέσκων σμέουρων.
  2. Μάφινς με αλεύρι αμυγδάλου και παπαρουνόσπορο λεμονιού: Μια επιλογή χωρίς γλουτένη με αναζωογονητική γεύση εσπεριδοειδών.
  3. Μάφιν κολοκύθας και σοκολάτας: Ιδανικά για την εποχή του φθινοπώρου, αυτά τα μάφιν προσφέρουν τον άνετο συνδυασμό κολοκύθας και σοκολάτας.

Πηγές τροφίμων Έμπνευση για τη συνταγή

Αυτή η συνταγή είναι εμπνευσμένη από τη γαστρονομική δημιουργικότητα διάσημων σεφ όπως η Nigella Lawson και ο Yotam Ottolenghi. Η καινοτόμος χρήση των συστατικών και το πάθος τους για τις γεύσεις λειτούργησαν ως έμπνευση για τον αρμονικό συνδυασμό αλευριού κάστανου και σοκολάτας σε αυτή τη συνταγή για μάφιν.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button