Εύκολες συνταγές

Πρακτική συνταγή για προφιτερόλ

Σχετικά με τη συνταγή

Ετοιμαστείτε να απολαύσετε μια απολαυστική απόλαυση με αυτή την εξαίσια Πρακτική Συνταγή Προφιτερόλ! Αυτά τα ευαίσθητα αρτοσκευάσματα είναι απλά ακαταμάχητα, με ελαφριά και αέρινη ζύμη choux γεμάτη με λαχταριστή κρέμα. Με την κομψή τους εμφάνιση και την παραδεισένια γεύση τους, το προφιτερόλ είναι τέλειο για κάθε περίσταση, είτε πρόκειται για μια ιδιαίτερη γιορτή είτε για μια ζεστή συγκέντρωση με αγαπημένα πρόσωπα. Αυτή η συνταγή εγγυάται την επιτυχία, καθώς παρέχει λεπτομερή βήματα και χρήσιμες συμβουλές για να εξασφαλίσετε ότι το προφιτερόλ σας βγαίνει τέλεια κάθε φορά. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν αυτή τη γαστρονομική περιπέτεια και ας δημιουργήσουμε ένα αριστούργημα που θα καταπλήξει τους γευστικούς σας κάλυκες!

Συστατικά

<πίνακας>
<κεφάλι>

Ποσότητα
Συστατικό

1 φλιτζάνι
Νερό

1/2 φλιτζάνι
Ανάλατο βούτυρο

1 φλιτζάνι
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

4
Αυγά

Μια πρέζα
Αλάτι

1 1/2 φλιτζάνι
Βαριά κρέμα

2 κουταλιές της σούπας
Ζάχαρη άχνη

1 κουταλάκι του γλυκού
Εκχύλισμα βανίλιας

Προαιρετικό:
Σάλτσα σοκολάτας, ζάχαρη άχνη ή σάλτσα καραμέλας για γαρνίρισμα

Εργαλεία και συστατικά που θα χρησιμοποιηθούν για τη συνταγή

Για να ζωντανέψετε αυτήν την Πρακτική Συνταγή Προφιτερόλ, θα χρειαστείτε μερικά απαραίτητα εργαλεία και συστατικά. Εδώ είναι τι θα χρειαστείτε:

  • Μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα
  • Ξύλινο κουτάλι
  • Μπολ ανάμειξης
  • Ηλεκτρικό μίξερ ή σύρμα
  • Τσάκος σωλήνων ή τσάντα με φερμουάρ
  • Ταψί στρωμένο με λαδόκολλα
  • Σχάρα ψύξης
  • Αιχμηρό μαχαίρι ή ψαλίδι ζαχαροπλαστικής
  • Πιατέλα σερβιρίσματος

Όσον αφορά τα υλικά, θα χρησιμοποιήσουμε νερό, ανάλατο βούτυρο, αλεύρι για όλες τις χρήσεις, αυγά, αλάτι, κρέμα γάλακτος, ζάχαρη άχνη, εκχύλισμα βανίλιας και προαιρετική σάλτσα σοκολάτας, ζάχαρη άχνη ή σάλτσα καραμέλας για γαρνίρισμα.

Προετοιμασία

1. Ξεκινήστε προθερμαίνοντας τον φούρνο σας στους 400°F (200°C).
2. Σε μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα ανακατεύουμε το νερό και το ανάλατο βούτυρο. Τοποθετούμε το τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει τελείως το βούτυρο.
3. Μόλις πάρει βράση το μείγμα, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε ζωηρά με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη.
4. Επαναφέρετε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και συνεχίζετε να ανακατεύετε τη ζύμη για περίπου 2-3 ​​λεπτά. Αυτό το βήμα βοηθά στο να στεγνώσει ελαφρώς η ζύμη.
5. Μεταφέρετε τη ζύμη σε ένα μπολ και αφήστε τη να κρυώσει για λίγα λεπτά.
6. Προσθέστε ένα αυγό στη ζύμη και ανακατέψτε καλά χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρικό μίξερ ή χτυπήστε ελαφρά μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως. Επαναλάβετε αυτό το βήμα με τα υπόλοιπα αυγά, προσθέτοντας και ανακατεύοντας ένα κάθε φορά.
7. Η ζύμη πρέπει να είναι λεία και γυαλιστερή. Θα πρέπει να διατηρεί το σχήμα του όταν διοχετεύεται.
8. Μεταφέρετε τη ζύμη σε σακούλα σωληνώσεων ή σακούλα με φερμουάρ με μεγάλη στρογγυλή μύτη.
9. Τοποθετήστε μικρούς σωρούς ζύμης στο ταψί με επένδυση, αφήνοντας χώρο ανάμεσα σε κάθε προφιτερόλ.
10. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν και να φουσκώσουν τα προφιτερόλ.
11. Μόλις ψηθούν, βγάζετε τα προφιτερόλ από τον φούρνο και με ένα κοφτερό μαχαίρι ή ψαλίδι ζαχαροπλαστικής κάνετε μια μικρή σχισμή στο πλάι κάθε προφιτερόλ για να απελευθερώσετε τον ατμό. Αυτό θα τα βοηθήσει να διατηρηθούν καθαρά.
12. Τοποθετήστε τα προφιτερόλ ξανά στο φούρνο για άλλα 5 λεπτά για να στεγνώσουν περισσότερο.
13. Αφαιρέστε τα προφιτερόλ από το φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν σε μια σχάρα ψύξης.

Χρόνος προετοιμασίας

Ο συνολικός χρόνος προετοιμασίας για αυτήν την Πρακτική Συνταγή Προφιτερόλ είναι περίπου 45 λεπτά. Αυτό περιλαμβάνει το χρόνο για την προετοιμασία της ζύμης choux, την τοποθέτηση της ζύμης στο ταψί και το ψήσιμο του προφιτερόλ στην τελειότητα. Η συνταγή αποδίδει περίπου 24 προφιτερόλ, αλλά μη διστάσετε να προσαρμόσετε τις ποσότητες με βάση τις ανάγκες σας.

Συμβουλές για την προετοιμασία της συνταγής, πώς να μαγειρέψετε

1. Είναι σημαντικό να έχετε όλα τα υλικά μετρημένα και έτοιμα πριν ξεκινήσετε να φτιάχνετε τη ζύμη choux. Αυτό εξασφαλίζει μια ομαλή και αποτελεσματική διαδικασία μαγειρέματος.
2. Όταν προσθέτετε αυγά στη ζύμη, βεβαιωθείτε ότι κάθε αυγό έχει ενσωματωθεί πλήρως πριν προσθέσετε το επόμενο. Αυτό βοηθά στην επίτευξη της επιθυμητής υφής.
3. Για να επιτύχετε προφιτερόλ ομοιόμορφου μεγέθους, διοχετεύστε τη ζύμη στο φύλλο ψησίματος χρησιμοποιώντας σταθερή πίεση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια κυκλική κίνηση για να δημιουργήσετε ένα τακτοποιημένο στρογγυλό σχήμα.
4. Εάν δεν έχετε τσάντα σωληνώσεων, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια σακούλα με φερμουάρ και να κόψετε μια μικρή τρύπα σε μια γωνία για σωληνώσεις. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δύο κουταλιές για να διαμορφώσετε τη ζύμη σε αναχώματα.
5. Μετά το ψήσιμο, μην βιαστείτε να βγάλετε το προφιτερόλ από τον φούρνο. Αφήνουμε να συνεχίσουμε το ψήσιμο για μερικά επιπλέον λεπτά με τις σχισμές που γίνονται στο πλάι. Αυτό βοηθά στο στέγνωμα των κέντρων και στην επίτευξη τραγανής υφής.

  1. Μόλις κρυώσουν τα προφιτερόλ, ήρθε η ώρα να ετοιμάσετε τη γέμιση. Σε ένα μπολ, χτυπήστε την παχύρρευστη κρέμα, τη ζάχαρη άχνη και το εκχύλισμα βανίλιας μέχρι να σχηματιστούν σφιχτές κορυφές. Αυτό δημιουργεί μια λαχταριστή και κρεμώδη γέμιση για το προφιτερόλ.

  2. Για να γεμίσετε τα προφιτερόλ, μπορείτε είτε να τα κόψετε στη μέση οριζόντια είτε να χρησιμοποιήσετε μια σακούλα σωλήνωσης με μικρή μύτη για να εγχύσετε την κρέμα στο κέντρο. Γίνετε δημιουργικοί και διασκεδάστε με διαφορετικές τεχνικές γεμίσματος.

  3. Για μια πρόσθετη πινελιά απόλαυσης, μπορείτε να περιχύσετε με σάλτσα σοκολάτας τα γεμιστά προφιτερόλ ή να τα πασπαλίσετε με ζάχαρη άχνη. Μπορείτε ακόμη να πειραματιστείτε με σάλτσα καραμέλας ή άλλες επικαλύψεις της επιλογής σας.

Διατροφικές αξίες ανά μερίδα

Ακολουθούν οι διατροφικές πληροφορίες για κάθε μερίδα προφιτερόλ (1 μερίδα = 2 προφιτερόλ):

<πίνακας>
<κεφάλι>

Θρεπτικό
Ποσό ανά μερίδα

Θερμίδες
220

Συνολικό Λίπος
16g

Κορεσμένα λιπαρά
9g

Χοληστερόλη
95 mg

Νάτριο
65 mg

Υδατάνθρακες
17 g

Ίνα
0g

Σάκχαρα
5 g

Πρωτεΐνη
3g

Λάβετε υπόψη ότι αυτές οι τιμές είναι κατά προσέγγιση και ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με τις συγκεκριμένες μάρκες και τις ποσότητες των συστατικών που χρησιμοποιούνται.

Απαιτήσεις υπηρεσιών και παρουσίασης, πλευρικές εναλλακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Το προφιτερόλ είναι ευέλικτες λιχουδιές που μπορούν να σερβιριστούν με διάφορους τρόπους ανάλογα με τις προτιμήσεις και την περίσταση. Ακολουθούν ορισμένες προτάσεις:

  1. Τοποθετήστε τα γεμιστά προφιτερόλ σε μια όμορφη πιατέλα και πασπαλίστε τα με ζάχαρη άχνη για μια κομψή παρουσίαση. Μπορείτε επίσης να ρίξετε σάλτσα σοκολάτας πάνω από το προφιτερόλ, δημιουργώντας ένα οπτικά ελκυστικό επιδόρπιο.

  2. Για μια πιο παρακμιακή επιλογή, σερβίρετε το προφιτερόλ με μια μπάλα παγωτό βανίλια ή μια κούκλα σαντιγί. Ο συνδυασμός της κρεμώδους γέμισης και της παγωμένης λιχουδιάς είναι απλά απολαυστικός.

  3. Για να προσθέσετε μια φρουτώδη γεύση, μπορείτε να σερβίρετε το προφιτερόλ με φρέσκα μούρα, όπως φράουλες, σμέουρα ή βατόμουρα. Η έκρηξη των ζουμερών γεύσεων συμπληρώνει τη γλυκύτητα των γλυκών με κρέμα.

  4. Για μια νότα τραγανότητας, σκεφτείτε να γαρνίρετε το προφιτερόλ με μερικούς ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς, όπως καβουρδισμένα αμύγδαλα ή φουντούκια. Αυτό προσθέτει υφή και βελτιώνει τη συνολική γευστική εμπειρία.

  5. Αν νιώθετε τολμηροί, μπορείτε ακόμη και να δημιουργήσετε έναν πύργο προφιτερόλ στοιβάζοντας τα γεμιστά αρτοσκευάσματα το ένα πάνω στο άλλο χρησιμοποιώντας καραμέλα ή λιωμένη σοκολάτα ως “κόλλα”. Σίγουρα θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας!

Συνθήκες αποθήκευσης

Για να αποθηκεύσετε τα προφιτερόλ, τοποθετήστε τα σε ένα αεροστεγές δοχείο ή τυλίξτε τα σφιχτά με πλαστική μεμβράνη. Μπορούν να διατηρηθούν σε θερμοκρασία δωματίου για έως και 1 ημέρα χωρίς να χάσουν τη φρεσκάδα και την υφή τους.

Αν χρειάζεται να τα αποθηκεύσετε για περισσότερο, είναι καλύτερο να τα φυλάξετε στο ψυγείο. Ωστόσο, έχετε κατά νου ότι η ζύμη choux μπορεί να γίνει ελαφρώς μαλακή μετά την κατάψυξη. Για να διατηρήσετε την τραγανότητα, μπορείτε να ξαναζεστάνετε τα προφιτερόλ στο ψυγείο σε προθερμασμένο φούρνο στους 350°F (175°C) για λίγα λεπτά πριν τα σερβίρετε.

Οφέλη για την υγεία των συστατικών που χρησιμοποιούνται

Ενώ το προφιτερόλ είναι αναμφίβολα μια νόστιμη απόλαυση, ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά πιθανά οφέλη για την υγεία των συστατικών που χρησιμοποιούνται:

  1. Αυγά: Τα αυγά είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών, απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων. Συμβάλλουν στην ανάπτυξη των μυών, προάγουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και υποστηρίζουν τη συνολική υγεία.

  2. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις: Αν και δεν είναι τόσο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όσο τα αλεύρια ολικής αλέσεως, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις παρέχει υδατάνθρακες για ενέργεια και μικρές ποσότητες πρωτεΐνης. Είναι σημαντικό να το καταναλώνετε με μέτρο ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.

  3. Βαριά κρέμα: Ενώ είναι πλούσια σε θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά, η βαριά κρέμα προσθέτει πλούτο στο προφιτερόλ. Όταν καταναλώνεται με μέτρο, μπορεί να προσφέρει μια πηγή ενέργειας και μικρές ποσότητες βιταμινών Α και D.

  4. Εκχύλισμα βανίλιας: Εκτός από την ενίσχυση της γεύσης, το εκχύλισμα βανίλιας μπορεί να έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και ενδεχομένως να προσφέρει ήπια καταπραϋντικά αποτελέσματα.

Συνολικά, το προφιτερόλ θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο ως απόλαυση, λαμβάνοντας υπόψη την περιεκτικότητά τους σε θερμίδες και λιπαρά.

Παρόμοιες συνταγές

Αν απολαμβάνετε την απολαυστική εμπειρία της παρασκευής και της ενασχόλησης με το προφιτερόλ, μπορείτε επίσης να εξερευνήσετε αυτές τις παρόμοιες συνταγές:

  1. Éclairs: Αυτά τα μακρόστενα αρτοσκευάσματα choux γεμίζονται με κρέμα και καλύπτονται με ένα λαχταριστό γλάσο σοκολάτας.

  2. Σφουσκώματα κρέμας: Παρόμοια με το προφιτερόλ, αλλά συνήθως μεγαλύτερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button